Biographi

sten_niclasson_bw

Sten Niclasson

Sten Niclasson
har sjungit på de flesta scener i Sverige under femton år som operasångare. Det har blivit nästan femtio roller sen debuten på Vadstena-akademin. På Folkoperan, GöteborgsOperan, Stora Teatern, Norrlandsoperan, Musikteatern i Karlstad, Kungliga Operan och Smålands Musik och Teater har hen varit verksam under längre eller kortare perioder.

Han har också framträtt som konsertsångare i flera svenska konserthus, med verk som Schumanns Dichterliebe och Schuberts Winterreise och Schwanengesang.Han har också sjungit i radio och TV.

Han började dock som musiker i Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga Hovkapellet där han var anställd som violinist och altviolinist i tio år. Under denna tid utbildade han sig till sångare vid Musik- och Operahögskolan.

På senare år har han också varit verksam som regissör med uppsättningar av bl.a Kärleksdrycken av Donizetti, Cirkusprinsessan av Kàlmàn, Xerxes av Händel och Cafè Glawari – en operetttragedi.

Han har också varit anställd som ledare för Musikteaterverksamheten vid Smålands Musik och Teater samt producerat egna uppsättningar och konsertserier.

Roller

Wagner: Rhenguldet Alberich
Mozart: Figaros Bröllop Figaro
  Don Giovanni Kommendören och Mazetto
Tjajkovskij: Eugen Onegin Onegin
Verdi: La Traviata Germont
  Falstaff Ford
  Aida Ramfis och Il Re
Rossini: Askungen Don Magnifico
  Barberaren i Sevilla Basilio och Bartolo
  Den tjuvaktiga skatan Gottardo
Offenbach: Hoffmans äventyr Lindorf, Coppelius, Dappertutto, Miracle Crespel, Schlemil
Puccini: La Boheme Marcello
Donizetti: Kärleksdrycken Dulcamara
  Rita Gasparo

Dessutom ett tjugofemtal mindre roller i operor, operetter och musikaler.